29 juni 2019

Jeg har altid været nysgerrig og parat til at flytte mig. Af og til nok lidt dumdristig. Mit liv har været et kludetæppe af gøremål, der alle har haft med musik at gøre. Min uddannelse er det rene patchwork gennem universitetet og konservatoriet, kurser og workshops og efter flere ophold i Los Angeles vendte jeg hjem til Danmark som komponist, arrangør og dirigent samt jazzmusiker på saxofon. Det var før Det rytmiske Konservatoriums tid.

Flere inspirerede mig til at slå mig ned i Sønderjylland i midten af firserne. For det første en af de store rytmiske musikpædagoger, Leif Falk, der udtrykte det på denne måde: “Rytmiske musikpædagoger stinker som gylle, når de hober sig op i storbyer som København og Århus. De gør betydeligt mere gavn, når de bliver spredt ud over hele landet!”

Jeg har i mange år betegnet min situation som jazzmusiker og musikpædagog med udgangspunkt i Aabenraa som et Frivilligt Eksil. Det er meget sjovere at være en stor fisk i en lille dam – end at svømme rundt som en mellemstor fisk i en kæmpestor sø.

Ansættelse i Toftlund

De mange års studier havde givet en klækkelig studiegæld, så jeg måtte ha’ et fast job! At leve af at komponere og arrangere var ikke realistisk og strengt taget ret ensomt. Desuden holder jeg af at undervise. Valget faldt på Den Sønderjyske Højskole for Musik og Teater i Toftlund. Her var jeg ansat i tre år indtil mine lån var tilbagebetalt, og i 1990 flyttede jeg til Aabenraa.

Eget forlag

Alt i alt er det blevet til 32 år i Sønderjylland med en stærk tilknytning til den rytmiske scene – også syd for grænsen. I 1994 udgav jeg den første CD på  eget forlag Amanda Music. Det er blevet til ca. 12 af slagsen samt to lærebøger i rytmisk hørelære i samarbejde med Christine Ostenfeld, en udgivelse med 30 kompositioner af Marietta Wandall og undertegnede og sidst men ikke mindst en digtsamling ”Erotiske anslag – sommeren 2018” med illustrationer af Mia Samuelsson.

Forbindelsen til Tyskland

Fra 1995-2004 var jeg hver sommer en del at lærerteamet på jazzkurserne på Nordkolleg i Rendsburg. Et 10 dages sommerkursus, der ligner de stævner vi havde her i Danmark bl.a.. på højskolerne Vallekilde og Brandbjerg. Sønderjylland blev trinbrættet til rigtig mange aktiviteter Tyskland.

Jeg havde fem år som dirigent for det rytmiske kor Hello Music i Kiel (2001-06), og jeg underviste på weekendkurser i Jazzgesang i Heide. Jeg har været lærer på saxofonkurser i Hannover, Hamburg, Schleswig og Flensburg. Mit tysk gik fra nogenlunde rimeligt til veltalende, og de mange kontakter medførte dannelsen af saxofonkvintetten Sax in the City, som mit forlag også udgav en cd med.

Mig og bigbands

I slutningen af 90’erne havde jeg fem spændende år som leder af det nordiske kvindebigband April Light Orchestra. Det kunne sagtens lade sig gøre med Aabenraa som base. Alle boede vi spredt ud over hele Skandinavien. Vi spillede koncerter i Baltikum, Sverige, Norge, Danmark og Finland samt en spændende tur til Beijing i Kina i 1996.

90’erne bød på skolekoncerter i trekantsområdet, i Sønderjylland og i Sydslesvig  med skiftende besætninger. Men et af de store højdepunkter blev 10 kompositioner skrevet for børnekor og bigband, hvor børn fra de sønderjyske byer var med til at markere årtusindskiftet sammen med Jomfru Fanny Bigband, som jeg var initiativtager og leder af fra 1989-2003.

Hverdag med teenagere

Efter nogle år som timelærer på diverse musikskoler og på Det jyske Musikkonservatorium valgte jeg igen i 2006 den sikre slagne vej med et fast job. Jeg blev en del af den lærergruppe der startede Hoptrup Efterskole for Musik,Dans, Teater, Musical og Sceneteknik. Her gav samværet med vores unge elever i 9. og 10. klasse en hverdag med konstante udfordringer. Det var fyldt med ballade, fest og farver. Jeg blev ansat som musiklærer og fik jobbet, fordi jeg mente at jeg også kunne undervise i tysk og engelsk. Jeg fortsatte med tysk som timelærer også efter min afgang for et par år siden, og sluttede så helt sidste sommer.

Nuværende aktiviteter

Jeg spiller stadig sammen med Marietta Wandall. Vi indspillede en video i efteråret 17 og glæder os til jævnligt at vedlige holde vores repertoire og skabe et nyt. Vi har spillet sammen i mere end 40 år.

For et par måneder siden var jeg gæstesolist ved en jamsession i Flensborg, og de senere år har jeg spillet koncerter på bibliotekerne i Haderslev, Aabenraa og Sønderborg med Sax’n Bone Duo med basunisten Marion Weiss Svanberg. Jeg er stadig den ene tredjedel af Gentle Rain Trio, som har specialiseret sig i den bløde dinner-jazz.

Bye-Bye koncert

Søndag d. 6. oktober i år inviterer jeg til koncert i Sønderjyllandshallen kl. 15.00. Hovedattraktionen bliver et indslag med Hos Anna, sådan som gruppen så ud for 40 år siden. Grundstammen i koncerten bliver Jomfru Fanny Bigband, flankeret af diverse duoformationer, solister og vokalensemblet Round About Vocals, som jeg har dirigeret de sidste 11-12 år.

Skrivelysten

Jeg bliver 70 til sommer. De sidste fire år har jeg brugt tid og kræfter på forskellige skrivekurser. Jeg har gang i en roman og jeg vil gerne skrive mere indgående om mit liv i musikken. Jeg vil rejse til Italien og bruge dette sprog, som jeg har studeret i snart 10 år, og desuden få læst alle de bøger jeg ikke har haft alverdens tid til i de senere år.

Jeg er på vej tilbage til Djævleøen, Københavnstrup, min familie, den dejlige kæreste og gode gamle venner, som jeg har holdt kontakten ved lide med efter et helt igennem fantastisk liv i det sønderjyske og det nordtyske.

Lotte Rømer, Hanne Rømer, Irene Becker, Pierre Dørge og Bent Clausen anno 1979.